Gıda Endüstri Makinaları

Yayınevi : Savaş Yayınevi
Yazar : İlbilge Saldamlı
Kategori : Bilim ve Teknoloji
Basım tarihi:Ekim 2008 / 1. Baskı
Kapak : Karton
Sayfa sayısı :400
Kağıt:1. Hamur
Ebat:14x20
ISBN:ISBN YOK
Dil : Türkçe
Etiket fiyatı : 14.90 + %8 KDV = 16.2 TL
Kültür TV fiyatı 13.77 TL

 

 

Günümüzde 'Gıda Endüstrisi' kapsamındaki endüstri dallarının giderek uzmanlaşması, hızlı bir değişim ve ilerleme içinde bulunması 'Gıda Mühendisliği' öğreniminin de buna uygun bir yöntem izlemesini zorunlu hale getirmiştir. Gıda endüstrisi işletmelerinde insan tüketimine hazır ya da yarı hazır duruma getirilen, bugün için tarım ve kısmen de deniz kaynaklı hammaddeler, fabrikaların girişinden başlayarak çeşitli proseslere konu olurlar. Bu aşamalar, bilinen ancak özellikle gıda endüstrisine uyarlanmış 'Birim İşlemler' (Unit Operations) tekniğine dayalı Makina ve ekipman üretimine ve gelişimine yol açmıştır. Tüm endüstri dallarındaki proseslerde uygulanan birim işlemler teoride aynı, teorinin uygulandığı makina ve sistemler yönünden endüstri dalına ve amacına göre farklılık gösterirler. Gıda endüstrisi işletmelerinde kullanılan makina ve ekipmanlar da bu görüşten soyutlanamaz. Mühendis, sorunları bilimle çözebilen kişidir. Çözümlemenin en pratik yöntemi ise bilimsel kaynakları ve deneyimleri sentezlemektir. Günümüzün gıda endüstrisi koşullarında gıda mühendisi, hammaddelerin seçiminden başlayarak işletmelerin üretim planları ve akış şemalarının hazırlanması ve uygulanması ile son ürün kalite ve standartlarını sağlayacak üretim reçetelerinin düzenlenmesine kadar yürütülen çok çeşitli işlerde görevli ve sorumlu olmakla birlikte işletmenin tasarımı, birim işlemlerin saptanması, alet , makina ve ekipman seçimi, işletmenin kurulması ve hatta tesislerin işletmeye alınması ile görevli olan grubun da bir bireyi olmak durumundadır. Ülkemizde gıda endüstrisi makina ve ekipmanları konusunda farklı kaynaklardan, pahalı da olsa yabancı dil literatür bulma olanağı vardır. Ancak, gıda mühendisliği öğreniminde 'deneyim edinme' fırsatını verebilecek 'uygulama', 'görgü ve bilgi edinme' olanakları henüz tam olarak sağlanamamaktadır. Amacımız, yıllardır verilmekte olan dersimizin konularını olanaklar elverdiğince bir araya toplamak ve özellikle bol fotoğraflı ve şekilli bir biçimde sunarak gıda mühendisi olarak yetişmekte olan öğrencilerimize, deneyim edinme olanaklarının tam olarak sağlanamamasından doğabilecek boşlukları biraz olsun giderebilmeye yöneliktir. Kuşkusuz, gıda endüstrisinin her dalı ile ilgili konuları kapsayan sistem, makina ve ekipman ile bunlara ilişkin fiziksel ilkeleri tüm yönleri ile eksiksiz olarak bir eserde toplamak olanak dışıdır. Diğer taraftan, gıda mühendisliği ile ilgili bazı derslerin konuları eserde kapsam dışı tutulmuş ve yeri geldikçe vurgulanmıştır. Bazı konularda oldukça geniş, bazılarında ise özet bilgi verilmekle yetinilmiştir. Eserin son iki bölümü, günümüzde gıda mühendislerinin ilgisiz kalamayacağı, 'Otomasyon' ve 'Fabrika Kuruluş Teknikleri' gibi özel iki konuyu kapsamaktadır. Bu konularda daha ayrıntılı bilgi, görgü ve deneyim edinme fırsatı, kişinin çalışma hayatındaki bireysel istek ve yeteneğine bırakılmıştır. Eserin yabancı kaynaklara başvurma zorunluluğunu ve zorluğunu biraz olsun gideren ve konuları bir araya toplayan Türkçe bir yayın olarak hazırlanması öngörülmüştür. Bu çalışmanın bir başlangıç olarak kabul edilmesi gerekir. Ülkemizde, gerek teknik gerekse konuşma dilindeki bazı kavramların hala açıklığa ve bir standarda kavuşturulamamış olması nedeniyle, bu eser de bu kargaşadan nasibini almıştır. Bu nedenle, metinde gerek dil gerekse bilimsel açıdan yapılmış olan hataların yine bilimsel bir açıklama ile bize iletilmesi şükranla karşılanacaktır. Kitabımızın yayına kabulünde destek olan Eğitim Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Rıfat ÖNSOY'a, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Turgut TAN'a, dostlukları eskiye dayanan değerli ve sevgili arkadaşlarımız Bayın Prof Dr. Tümer URAZ'a, ve Sayın Prof. Dr. Yalçın SANALAN'a, eserin hazırlığı sırasında yardımlarını esirgemeyen Sayın Yrd. Doç. Dr. Ayhan TEMİZ'e ve Sayın Ar.Gör. Y. Kemal ERDEM'e, fotokopi işlerinde çaba gösteren Eğitim Fakültesi Dekanlık elemanlarına, daktilo çalışmaların sabırla yürüten Sayın Nazmiye ÖZKAN'a teşekkürlerimizi sunarız. Ocak, 1990 Prof. Dr. İlbilge SALDAMLI
(Tanıtım bülteninden)

Bu kitaba video yüklemek ister misiniz?

 

Yorumlar


Bu kitaba ilk yorumu siz yapmak ister misiniz?

Yorumunuzu ekleyin

Bu kategorinin çok satanları


Bu kategorinin ilgi görenleri


Bu kitabı alanlar bunları da aldı