|
|
Türkiye, AB'ye tam üyelik için İlerleme Raporları'nda belirtilen hususları yerine getirmeye çalışırken bölücü terör örgütü PKK/KONGRA-GEL ile hem yurt içinde hem de yurt dışında mücadele etmektedir. PKK/KONGRA-GEL terör örgütünün, başta örgüte finans ve terörist kazandırılması, örgüt mensubu teröristlerin barınma ve korunmalarının sağlanılması, yazılı ve görsel iletişim araçlarının kullanılması konuları olmak üzere birçok faaliyetini AB üyesi ülkelerde yaptığı bilinmektedir.
Türkiye, görece yasal ya da yasal olmayan terörizmi destekleyen faaliyetlerin ortadan kaldırılması konusunda tek taraflı politikaların yetersiz kaldığı gerçeğinden hareket ederek terör örgütünün AB üyesi ülkelerdeki faaliyetlerine son verilmesi için AB ile işbirliği yapmak istemektedir. Ancak, Türkiye bu süreçte AB'nin yeterli desteğini görememektedir.
AB tarafından İlerleme Raporları'nda ortaya konulan isteklerin, tam üyeliği amaçladığı belirtilse de bunların özellikle Devletin üniter yapısı ve güvenlik konularını etkileyeceği tartışmalarına kaynaklık ettiği görülmektedir. Bu tartışmalara bilimsel katkı sağlamak için AB İlerleme Raporları'nda belirtilen isteklerle, zaman içinde farklı söylemlere başvursa da asıl amacı Türkiye'yi bölmek olan PKK/KONGRA-GEL terör örgütünün kongre kararlarının karşılaştırılması yapılmıştır.
AB, Türkiye'nin PKK/KONGRA-GEL terör örgütü ile mücadelesine somut destek sağlamamasına ilave olarak, AB Komisyonu tarafından Türkiye'ye ilişkin İlerleme Raporları'nda ortaya konulan hususlar ile PKK/KONGRA-GEL terör örgütünün kongrelerinde belirlediği amaçlar arasındaki benzerlikler dikkat çekicidir. Bu durum, AB'nin PKK/KONGRA-GEL terör örgütünün ulaşmayı hedeflediği siyasi ortamı desteklemesi yani uygun siyasi zemin hazırlamasına katkı olarak değerlendirilebilir.
(Tanýtým bülteninden)
Bu kitaba video yüklemek ister misiniz?
Bu kategorinin çok satanlarý
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bu kategorinin ilgi görenleri
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bu kitabý alanlar bunlarý da aldý
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |