|
|
Balkan Savaşı'nda genç ve idealist bir subay. Birinci Dünya Savaşı'nda Mustafa Kemal'in kurmay başkanı.
Kurtuluş Savaşı'nda Batı cephesinde kolordu kumandanı. Cumhuriyet döneminin ordu kumandanı. Org. İzzettin Çalışlar'ın 1912-1924 yıllarına ait günlükleri bu kez dili sadeleştirilmiş, daha önce yayımlanmamış fotoğraflar ve yeni eklerle bir kitapta.
Çalışlar, kurmay başkanı sıfatıyla sürekli beraber olduğundan, kitabın Birinci Dünya Savaşı'na dair bölümleri Atatürk'ün günlüğü niteliğini de taşıyor.
İzzettin Çalışlar (1882-1951) Yanya'da doğdu. 1906'da Harp Akademisi'ni topçu sınıfı ikincisi olarak bitirdi. Hareket Ordusu'nda görev yaptı, Balkan Savaşı'na katıldı. 1915'te Anafartalar Grubu Kurmay Başkanı'ydı. Çanakkale zaferinden sonra ordu ve kolordu başkanlıklarına getirildi. İstiklal Savaşı'nda, 20. Kolordu Komutan Vekilliği'ne, 23. Tümen Komutanlığı'na ve 61. Tümen Komutanlığı'na atandı; İnönü, Kütahya ve Sakarya Muharebelerine katıldı. Savaş yıllarının son görevi, 1. Kolordu Komutanlığı'ydı.
Büyük Taarruz'da, Afyon'un Çalışlar köyünde baÅŸlayıp İzmir'e kadar sürdürdüğü Â'Çalışlar MuharebeleriÂ' dolayısıyla Atatürk kendisine bu soyadını uygun gördü. Ordumuzun İzmir'e girmesiyle, ek görev olarak İzmir Askeri ValiliÄŸi'ni de yürüten ve aynı yıl tuÄŸgeneral olan Çalışlar, 1923–1924 yıllarında Aydın milletvekilliÄŸi yaptı. 3. Ordu Komutanlığı sırasında, 1930'da orgeneralliÄŸe yükselen Çalışlar, altı yıl boyunca da 2. Ordu Kumandanlığı'nda bulundu ve 1939'da kendi arzusuyla emekliye ayrıldı.
Savaşlar içinde geçen hayatı boyunca İzzettin Çalışlar, Osmanlı, Alman, Avusturya-Macaristan devletlerinin çeşitli nişan ve madalyalarına hak kazandı, TBMM tarafından da İstiklal Madalyası ve takdirname ile ödüllendirildi. Çalışlar, Ankara Devlet Mezarlığı'nda yatmaktadır.
(Tanýtým bülteninden)
Bu kitaba video yüklemek ister misiniz?
Bu kategorinin çok satanlarý
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bu kategorinin ilgi görenleri
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bu kitabý alanlar bunlarý da aldý
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |