|
|
Palu - Harput 1878 Çarsancak, Çemişgezek, Çapakçur, Erzincan, Hizan ve Civar Bölgeler adlı çalışma, 1877-1878
Osmanlı-Rus SavaşıÂ'nın hemen sonunda Ermeni Patrikhanesi tarafından AnadoluÂ'da görevlendirilen üç Ermeni rahibin gözlemlerini Türkçeye aktaran önemli bir kaynak olma niteliÄŸini taşımaktadır. Rahiplerin yazdıkları raporlardan oluÅŸan ikinci cildi yayına hazırlayan Arsen Yarman, bu raporlarda sözü edilen iktisadi, siyasi ve askeri bilgilere tarihsel bir baÄŸlam kazandırmak için uzun bir Â'SunuÅŸÂ' kaleme almış ve bu hacimli çalışma kitabın ilk cildini oluÅŸturmuÅŸtur.
İkinci ciltte her üç rahip de (Vahan Bardizaktsi, Boğos Natanyan ve Karekin Sırvantsdyants) savaş sırasında ve savaşın hemen ardından gezdikleri şehirlerdeki Ermenilerin yaşadıkları ekonomik sıkıntıları ve duydukları güvenlik
kaygılarını ayrıntılı olarak anlatmaktadırlar. Böylelikle devlete ödedikleri vergilerin yanı sıra bölgede hâkim olan aÅŸiretlerin baskı ve saldırılarına da maruz kalan Ermeni köylülerin yaÅŸadıkları güç koÅŸullar hakkında son derece önemli bilgilere sahip olunabilmektedir. Rahiplerin raporlarında Ermeni manastır, kilise, okul ve dernekleri hakkındaki bilgilerin yanı sıra bölgede yaÅŸayan diÄŸer halklar hakkındaki gözlemlere de yer verilmektedir. Arsen Yarman tarafından kaleme alınan birinci ciltte ise rahiplerin görevli olduÄŸu dönemde bölgenin sosyaltarihsel durumu, imparatorluÄŸun vergi politikaları, Osmanlı-Rus SavaşıÂ'nın yarattığı yıkım, Kürt aÅŸiretleriyle Ermeni köylüler arasındaki gerilim, Ermeni toplumunun iç ayrışmaları ve 1860Â'lardan itibaren güçlenmeye baÅŸlayan haksızlıklara karşı direniÅŸ eÄŸilimleri hakkında bilgiler bulmak mümkündür.
Her üç rahibin anlatımlarına eşlik eden ayrıntılı dipnotlar ve zengin görsel malzemeler de elinizdeki kitabı
zenginleştiren hususlar arasındadır.
(Tanýtým bülteninden)
Bu kitaba video yüklemek ister misiniz?
Bu kategorinin çok satanlarý
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bu kategorinin ilgi görenleri
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bu kitabý alanlar bunlarý da aldý
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |