Kültür TV | Amin Maalouf | Yazar Hakkýnda

Amin Maalouf

Amin Maalouf 1949'da Lübnan'da doğdu. Ekonomi ve toplumbilim okuduktan sonra gazeteciliğe başladı; 1976'dan beri Paris'te yaşıyor. Çeşitli yayın organlarında yöneticilik ve köşe yazarlığı yapmış olan Maalouf, bugün vaktinin çoğunu kitaplarını yazmaya ayırmaktadır.
Çok iyi bildiÄŸi Asya ve Akdeniz çevresi kültürlerinin söylencelerini yapıtlarında baÅŸarıyla iÅŸleyen Maalouf, ilk kitabı Les Croisades vues par les Arabes (1983, Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri, Telos) ile tanındı ve bu kitabın çevrildiÄŸi dillerde de büyük bir baÅŸarı kazandı. 1986'da yayımlanan ve aynı yıl Fransız-Arap Dostluk Ödülü'nü kazanan ikinci kitabı (ilk romanı) Léon l'Africain (Afrikalı Leo, YKY) ise bugün bir 'klasikÂ' kabul edilmektedir.
Maalouf'un 1988'de yayımlanan ikinci romanı Samarcande da (Semerkant, YKY) coÅŸkuyla karşılandı ve pek çok dile çevrildi. Les Jardins de Lumière (1991, Işık Bahçeleri, Telos) ve Le Ier Siècle après Béatrice (1992, Beatrice'den Sonra Birinci Yüzyıl, Telos) adlı romanlarının ardından, 1993'te yayımlanan romanı Le Rocher de Tanios (Tanios Kayası, YKY) ile Goncourt Ödülü'nü kazanan yazarın, Les Echelles du Levant (DoÄŸunun Limanları, YKY) adlı romanı 1996'da, Les Identités Meurtrières (Ölümcül Kimlikler, YKY) adlı deneme kitabı 1998'de çıktı. Maalouf 2000'de Le Périple de Baldassare yayımladı (Yüzüncü Ad-'Baldassare'nin YolculuÄŸuÂ', YKY). Finlandiyalı müzisyen Kaija Saariaho'nun bestelediÄŸi opera için yazdığı Uzaktan AÅŸk (2002, YKY) Maalouf'un ilk librettosudur. Origines (Yolların BaÅŸlangıcı, 2004) yazarın son çalışmasıdır.

Yazarýn yaþam öyküsü için týklayýnýz


Kullanýcý giriþi

e-posta
þifre

Yeni üyelik   Þifremi unuttum

Sepetim