Yazar Hakkında
Sermet Muhtar Alus

(28 Mayıs 1887-18 Mayıs 1952): İstanbul'da doğdu. Askerî müzenin kurucusu Ahmed Muhtar Paşa ile yazar Fatma Kevser Hanımın oğulları. Galatasaray Sultanîsinin son sınıfına imtihanla girdi (1906). Hukuk Mektebini bitirdi (1910). Öğrenci iken arkadaşlarıyla El Üfürük ve Davul adlı mizah dergilerini çıkardı. Sonra günlük gazetelerde yazmaya başladı. Zamanın en çok okunan yazarlarından biri oldu. İstanbul'da öldü.

Yazılarında genellikle 20. yüzyılın başları İstanbul yaşayışını işledi. Çok sayıda eseri gazete sayfalarında tefrika hâlinde kalan Alus, eski İstanbul tiplerini, gelenekleri, renkli, eğlenceli tablolar hâlinde canlandırmıştır.

Romanları: Kıvırcık Paşa, Harp Zengininin Gelini, Pembe Maşlahlı Hanım, Sülün Beyin Hatıraları, Rüküş Hanımlar, Havalanmalar, Bir Varmış Bir Yokmuş, Tombul Mirasyedi, İki Gönül Bir Olunca, Onikiler, Kırkından Sonra, Anasını Gör Kızını Al, Eski Çapkın Anlatıyor, Eski Konaklar, Nanemolla, Dünün Genci Anlatıyor, Hacı Babanın Havalanması, Masal Olanlar. Oyunları: Dert, Zincirleme, Helal Mal, Kof Ramiz Yahut Kurusıkı, Ev İlacı, Duvar Aslanı, Yıldızlar Barıştı, Mazi ve Âti. Yazıları: İstanbul Yazıları ( Erol Şadi Erdinç-Faruk İlhan, 1993), İstanbul Kazan Ben Kepçe (Necdet Sakaoğlu, 1995), Masal Olanlar (Nuri Akbayar, 1997). Araştırmaları: Müze-i Askeriye-i Osmanî Züvvârına Mahsus Rehber (3 fasikül, 1920-1922), Yeniçeriler ve Osmanlı Silâhları (1933).

Gazetelerde tefrika edilmiş eserlerinin tam listesi Reşad Ekrem Koçu'nun İstanbul Ansiklopedisi'nde verilmiştir (Cilt: II, s. 759).